Ми живемо у «високошвидкісному» суспільстві - швидкісні автомобілі, швидкісні комп'ютери й така ж сама їжа - «фаст-фуд». Щоб пережити черговий робочий день, багато домогосподарок, керівників та студентів відчувають потребу в розумовому імпульсі, необхідному для досягнення поставленої мети, і віддають перевагу напоям із вмістом кофеїну. Такі люди штучно «збільшують обороти», вживаючи напої з вмістом кофеїну: каву, міцний чай та кола, а також недавно виведені на ринок енерготоніки.
Кожен п'ятий дорослий американець вживає понад 350 мг і %кофеїну на день - це достатня кількість для виникнення залежності. Чашка кави містить від 80 до 150 мг кофеїну, а чашка чаю, залежно від сорту, методу приготування й міцності заварки, 35-60 мг. Кола зазвичай містить 30-55 мг кофеїну в одній малій пляшці (360 мл). Напій «Хвиля», для прикладу, містить удвічі більше кофеїну, ніж звичайна кола. Енергетичні напої призначені для того, щоб викликати збудження головного мозку. Кофеїн підвищує рівень глюкози в крові, створюючи ілюзію припливу енергії.
Нові рубежі Донедавна безалкогольні напої були єдиними дозволеними продуктами, що містять додатковий кофеїн. Управління з контролю за якістю харчових продуктів і лікарських препаратів (США) обмежило кількість додаткового кофеїну до 48 мг на ємність 240 мл. Однак потім з'явився «РедБулл» з 80 мг на 240 мл, «Адреналін-Раш» з 150 мг на 480 мл, «Джолт» з 280 мг на 705 мл та інші напої. Кава «Старбак» може містити до 330 мг на 480 мл. Рівень продажу цих тонізуючих напоїв неймовірно зріс. Наприклад, продаж напою «Рокстар» із вмістом кофеїну до 360 мг на одну банку в 2007 році підвищився на 39%, а продаж «РедБулл» - на 19 %.
Більше того, кофеїн почали додавати до складу багатьох продуктів - у вівсянку швидкого приготування, жувальну гумку, драже «желе-бо-би» (жувальні цукерки з твердою оболонкою та м'якою фруктовою начинкою), шоколадні батончики, картопляні чіпси й м'ятні солодощі. Чому виробники роблять це? Доктор Гріффіте з Університету Джона Хопкінса говорить, що кофеїн викликає фізичну залежність, чим і обумовлюється «лояльність» споживачів. Це, без сумніву, основна причина такого широкого використання кофеїну як харчової добавки.
Зворотний бік медалі Кофеїн вважають психотропними ліками, оскільки він стимулює центральну нервову систему, збуджує розумову активність й активізує діяльність людини. Дорослі можуть відчувати психологічний ефект кофеїну після прийому навіть такої невеликої його кількості, як одна чашка кави або дві пляшки коли.
Кофеїн, як відомо, має різні психологічні ефекти, пов'язані з його здатністю стимулювати. А як кофеїн впливає на наше здоров'я?
Надмірне вживання напоїв із вмістом кофеїну може призвести до появи дратівливості, безсоння й уривчастого сну, нервозності, тремору, занепокоєння й печії, а також імпульсивного мігреневого болю. Інші побічні ефекти - це підвищення рівня жирних кислот крові, підвищення тиску та/або рівня холестерину в сироватці крові, нерегулярне серцебиття й пульсації, а також великий ризик серцевої аритмії та інфаркту міокарда, підвищене вироблення кислоти шлункового соку та загострення пептичної виразки, посилення симптомів ПМС (передменструального синдрому), підвищений ризик раку сечового міхура, прямої кишки, народження недоношеної дитини й високі втрати кальцію з сечею.
Не всі проведені раніше дослідження показали, що кава підвищує рівень холестерину в крові. Однак останні експерименти виявили тісний зв'язок вживання кави з рівнем гомоцистеїну в сироватці крові, фактора ризику серцево-судинних захворювань. Вживання однієї чи більше чашок кави на день збільшує рівні інтерлейкіну-6 і С-реактивного протеїну, а також інших маркерів загального запалення, які вважаються факторами серцево-судинних захворювань.
Вживання кави та чаю зменшує виведення негемового заліза з їжі на 40-60%, збільшуючи таким чином ризик розвитку анемії.
Ефект збудження Незважаючи на те, що кофеїн покращує продуктивність у розв'язанні простих завдань, які вимагають уваги, він погіршує продуктивність, пов'язану з дією короткочасної пам'яті. Також кофеїн викликає погіршення тонкої моторної координації через тремтіння рук і долонь. Неприродне збудження, пов'язане з високим споживанням кофеїну, зазвичай супроводжується депресією чи занепадом духу.
Наші діти випивають надмірну кількість напоїв, наприклад, «коли». Педіатри вельми занепокоєні цим фактом, оскільки приблизно одна третина дітей, які споживають велику кількість кофеїну, виявляють гіперактивну поведінку, типову для кофеїнофагії. Через невеликий обсяг свого тіла діти, випиваючи одну пляшку «коли», отримують кількість кофеїну, еквівалентну тій, яка дістається дорослій людині, яка випила 4 чашки кави.
Кофеїн - наркотична речовина, здатна спричинити звикання, і його регулярне вживання може призвести до залежності. Люди стають залежними від відчуття припливу енергії, яку він забезпечує, і не можуть прожити жодного дня без його ефекту збудження. Якщо регулярні споживаі кофеїну намагаються «зав'язати», то перші дні відмови від кофеїну можуть супроводжуватися підвищеним занепокоєнням, головним болем, дратівливістю й занепадом сил. Симптоми відмови від кофеїну тимчасово полегшуються за допомогою його прийомів, що, безсумнівно, сприяє зміцненню залежності від цієї речовини.
Розлад сну Вживання кофеїну за 3-5 годин до сну викликає порушення сну в більшості людей. Дослідження, проведені доктором Ройерсом в центрі порушень сну (госпіталь Генрі Форда, Детройт), виявили, що кофеїн перешкоджає дії аденозину, мозкового регулятора природного сну. Аденозин, як правило, допомагає приготувати організм до сну, стримуючи взаємодію між нервовими клітинами (нейронами). Коли в організмі наявний кофеїн, він не дає аденозину можливості досягти рецепторів нейронів. Якщо аденозин не сповільнить взаємодії між нейронами, активність вашого мозку залишиться високою, і ви не відчуєте сонливості.
Кофеїн також викликає розлад нічного сну. Вживання кофеїну є причиною частих коротких пробуджень у нічний час. Це зменшує відновлювальний ефект сну.
Оскільки безпека кофеїну часто ставиться під сумнів, вживання чаю, кави та напоїв на зразок «кола», а також енергетичних напоїв із великим відсотком вмісту кофеїну, не може бути виправдане можливою відсутністю негативних наслідків. Маленькі діти та вагітні жінки особливо повинні уникати вживання продуктів і напоїв із вмістом кофеїну. Для енергетичного підживлення людині слід вдаватися не до кофеїну, а до більш природних і безпечних засобів. Регулярні вправи, упорядкований графік сну і належна дієта можуть допомогти підвищити рівень вашої життєвої енергії.
Доктор Уінстон Крейг, спеціаліст у галузі дієтологи